Overdracht Model O-21

Op 15 mei 2006 is aan het Marinemuseum het model van de O-21 overgedragen.

De heer Gerard van Asten, zoon van Jan van Asten die op de Hr. Ms. O-21 gevaren heeft, overhandigde na een korte ceremonie, het door zijn oom, Joop van Asten gebouwde model aan de Directeur van het Marinemuseum, kapitein-luitenant ter zee de Bles.

Het model is in 14 maanden, met behulp van tekeningen die door het Marine Historisch Instituut beschikbaar waren gesteld, natuurgetrouw nagebouwd.

Joop van Asten heeft o.a. ook de bouw van de Tromp, Java, Z5, Gruno, Zuiderkruis, van Es en Tijgerhaai op zijn naam staan.

Na jaren zelf tegen de O-21 aangekeken te hebben besloot de familie van Asten het voor een groter publiek beschikbaar te stellen.

Voor de echtgenote van Gerard van Asten was het een moeilijk afscheid. Zij had immers het model wat in de woonkamer stond, al die tijd beschermd tegen beschadiging. "Het wordt toch iets van jezelf".

Voor het museum is dit een kostbare aanvulling op de door de reeds eerder overgebrachte stukken, welke tijdelijk uit de traditiekamer van de "Groep Onderzeeboten"naar het Marinemuseum gebracht werden om de tentoonstelling van 11 juni 2006 t/m 25 februari 2007 over het 100 jarig bestaan van de "Groep Onderzeeboten" (voorheen "Onderzeedienst") luister bij te zetten.

terug naar marineschepen