Het bevoorradingsschip Hr. Ms. Zuiderkruis is vernoemd naar het sterrenbeeld Zuiderkruis, dat alleen te zien is vanaf het zuidelijk halfrond. Zo kon symbolische gesteld worden, dat de beide schepen met de namen Zuiderkruis en Poolster de gehele wereld bestrijken en de schepen van de Koninklijke Marine, waar ook ter wereld, kunnen bevoorraden.

 

A 832

De Hr. Ms. Van Nes is vernoemd naar Luitenant Admiraal Aert Jansz. van Nes.

F 805

 
 
Schepen van de Koninklijke Marine met de naam Tromp zijn vernoemd naar twee zeehelden: Maarten Harpertszoon Tromp (1598 - 1653) en diens zoon Cornelis Tromp (1629 - 1691).

F 803

Z5
De kruisers Hr Ms Java en haar zusterschip Hr Ms Sumatra zijn vernoemd naar de twee belangrijkste en grootste eilanden van voormalig Ned. IndiŽ.
een van de simpelste naamgevingen ooit aan een schip Z5 betekent niets anders dan Zeer grote torpedoboot no 5
de Hr.Ms. Rotterdam heeft haar naam te danken aan de grote historische verbondenheid van het Korps Mariniers met de stad Rotterdam.

De term Zeven ProvinciŽn komt voort uit het bondgenootschap dat op 23 januari 1579 werd gesloten tussen de zeven opstandige noordelijke gewesten van de Lage Landen, de zogeheten Unie van Utrecht.

 

NeÍrlands meest succesvolle onderzeeboot in de Tweede Wereldoorlog was Hr.Ms. O 21. Dit schip wist onder commando van de legendarische luitenant-ter-zee der eerste klasse J.F. van Dulm in de Meidagen van 1940 naar Groot-BrittanniŽ uit te wijken. Tijdens haar vele patrouilles bracht de O 21 vijf vijandelijke koopvaardijschepen en de Duitse onderzeeboot U 95 tot zinken.
De naam Tijgerhaai was ontleend aan een voorgaande Nederlandse onderzeeboot aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, namelijk de ex-Engelse T-serie onderzeeboot HMS Tarn.

L 800

F 802

van al deze schepen, zijn er modellen gemaakt door mijn vader m.u.v. de Hr. Ms. Rotterdam en de Hr. Ms. Zeven ProvinciŽn, lees hier een interview afgenomen in augustus 1994 en gepubliceerd in het blad Alle Hens, en klik hier voor foto's van de overdracht van de O 21 op 15 mei 2006  aan het Marinemuseum te Den Helder.

naamgeving Gruno volgt